wróć

Geometryczny ogród

 

 

Głównym założeniem Geometrycznego ogrodu jest odwołanie się do dziecięcej wyobraźni i stworzenie niezliczonych możliwości twórczej zabawy. W jego realizację od początku do końca zaangażowane były dzieci jako główni użytkownicy tej instalacji. Z różnych grup wiekowych wybrano osoby tworzące Komitet ds. Sztuki. W trakcie procesu projektowego dzieci podawały swoje wymagania, wybierały koncepcje i proponowały ulepszenia. Rezultatem tej współpracy jest praca, która odnosi się do tradycyjnych placów zabaw poprzez zastosowanie stalowych rurek, ale wnosi dużo świeżości dzięki swojej formie. Wywołuje skojarzenia ze środowiskiem naturalnym, które dodatkowo wzmacnia zastosowanie kolistych kształtów i odcieni zieleni. Powstały plac zabaw przypomina abstrakcyjny geometryczny ogród.

 

Praca składa się z podniesionej platformy oraz drabinek zbudowanych na 22 słupach wykonanych z cynkowanej oraz malowanej proszkowo stali. Platforma, na którą można się wspiąć po elementach urządzenia, tworzy miejsce do zabawy. Dzieci mogą się dostać z powrotem na ziemię, zjeżdżając po wygiętych rurach. Pod platformą znajduje się przytulna, zacieniona przestrzeń, przez którą dzieci przebiegają i chowają się w geometrycznych, sześciennych schronieniach. Całość jest zbudowana na planie koła o średnicy 6 metrów. Zastosowane są proste, geometryczne formy, a wszystkie płaszczyzny mają perforowane wzorki, które wywołują grę światła i cieni.